top of page

Ærter

Ærter er en af de mest nærende grøntsager, der findes, og de er en vigtig kilde til en række vigtige næringsstoffer. Her er nogle af de sundhedsmæssige fordele ved at spise ærter og lade dem indgå i en varieret kost

danske ærter

Protein

Ærter er en af de få grøntsager, der indeholder en betydelig mængde protein, hvilket gør dem til et godt alternativ til kød. Der omtrent 5g protein pr. 100g. ærter.

Antioxidanter

Ærter indeholder en række vigtige antioxidanter, der hjælper din krop til at opretholde et sundt immunsystem.

Kostfibre

Ærter er en god kilde til fiber, som kan hjælpe med at holde dig mæt og hjælpe med at regulere din fordøjelse. Der er ca. 4g fibre pr. 100g. ærter.

Vitaminer

Ærter er en god kilde til vitaminer, såsom C-, A- og K-vitamin. 

Sunde kulhydrater

Ærter indeholder sunde kulhydrater, der giver dig energi uden at give en hurtig stigning og fald i blodsukker.

Mineraler

Ærter er også en god kilde til  mineraler, såsom folat og jern. Herudover findes der blandt andet magnesium, karotin, kalium og fosfor i friske danske ærter.

Mineraler og deres virkning

C-vitamin er en nødvendighed for vores bindevæv og der anbefales et dagligt indtag på mindst 75mg.

K-vitamin hjælper dine sår til at hele.

A-vitamin styrker dine øjne og hjælper med at opretholde et godt syn

Folat er nødvendigt for at kroppen kan danne røde blodlegemer.

Jern er en vigtig soldat for kroppen da den er nødvendig for at producere hæmoglobin, som transporterer ilten rundt i kroppen. 

Fosfor er vigtigt for knogler og tænder for at vedligeholde dem, samt til at opbygge dem.

Kalium er med til at regulere væskebalancen og arbejder for dit blodtryk, samt hjælper nervesystemet, dine muskler og hjerte med at fungere.

Karotin er en af kroppens antioxidanter, som hjælper til at bekæmpe skadelige stoffer.

Magnesium er godt for stofskiftet og hjælper dermed til at vedligeholde insulin-niveauet for diabetikere med type-2.

bottom of page